GROENSTE POLITICUS 2018
Voor de elfde keer organiseerde Natuurmonumenten de verkiezing tot Groenste Politicus. Op een belangrijk moment voor natuur en landschap in Nederland. De verkiezing heeft namelijk plaatsgevonden in aanloop naar de Provinciale Staten verkiezingen op 20 maart 2019. Provincies zijn in toenemende mate verantwoordelijk voor de bescherming van natuur en landschap. Daarom zetten we de provincies ditmaal extra in het zonnetje bij de verkiezing tot Groenste Politicus. Dit jaar konden alleen provinciale politici meedingen naar de felbegeerde titel.

GENOMINEERDEN
Natuurmonumenten heeft aan de hand van vijf thema’s 10 kandidaten op de groenste kieslijst geplaatst. De inzet van de kandidaten is beoordeeld op de volgende onderwerpen:
Landschap – Landbouw & Voedselvoorziening – Natuur & Biodiversiteit – Klimaat & Water – Betrekken & Participatie.

STEMMEN
Stemmen kon tot en met zondagavond  10 februari 22:00 uur. De drie kandidaten met het hoogst aantal stemmen gingen door naar de finale: Annemieke Wissink-Berkers, Statenlid PvdA Overijssel, Hagar Roijackers, Statenlid GroenLinks Noord-Brabant en Adnan Tekin, gedeputeerde PvdA Noord-Holland.

JURY
Uit de drie finalisten koos de vakjury de winnaar. De jury werd gevormd door Marc van den Tweel (algemeen directeur Natuurmonumenten), Louise Vet (bioloog en hoogleraar ecologie) en Koos Dijksterhuis (journalist en schrijver van een dagelijkse natuur column in Trouw )

FINALE
Op 10 maart 2019 werd Adnan Tekin , PvdA gedeputeerde Noord-Holland, tot Groenste Politicus van 2018 uitgeroepen tijdens de live-uitzending van VARA Vroeg Vogels .


Lees hier het juryrapport(PDF)